RESERVEER

 

Workshop macrofotografie in Limburg

Je maakt graag foto’s van wijde landschappen maar je wilt ook indrukwekkende detailfoto’s creëren en de geheimen van de kleine wereld vangen: van wilde bloemen en planten tot vlinders en andere insecten. Je weet niet hoe je het best kunt dit aanpakken en wat er allemaal voor nodig is. Ga dan met ons op pad en ontdek hoe het werkt!

Wat is macrofotografie

Macrofotografie is een manier van fotograferen waarbij je kleine onderwerpen groot in beeld brengt. Officieel spreek je pas van een macrofoto als een kleine object minstens op ware grootte, dus, met een 1:1 vergroting, op de beeldsensor wordt afgebeeld. Macrofotografie vraagt om inzet van een aantal speciale fototechnieken en een bepaalde manier van kijken naar onderwerp en omgeving. Ook het omgaan met licht vereist veel aandacht en specifieke kennis.

Is deze workshop voor jou?

De workshop macrofotografie is geschikt voor iedereen die reeds ervaring heeft met fotografie en meer wil leren over macrofotografie. Dit is geen basisworkshop en de magische driehoek – het instellen van het diafragma, de sluitertijd en ISO – moet je wel onder de knie hebben. We gaan er van uit dat de techniek van de camera je bekend is en je de meeste instellingen weet te vinden. Ook voor meer ervaren deelnemers biedt de workshop genoeg informatie en praktijk.

Wat leer je?

 • Camera instellingen en technische eisen voor macrofotografie;
 • Hoe je mooie en kwalitatieve macro foto’s kunt maken en wat daarvoor nodig is;
 • Het omgaan met de scherptediepte bij macro’s;
 • Het gebruik van verschillende accessoires (b.v. flitser of en een reflectiescherm);
 • Hoe je de beste achtergronden creëert en hoe heeft het invloed op je foto’s;
 • Hoe vind je een attractief perspectief in “kleine landschappen”;
 • Het opbouwen van sterke detail-composities.

De dag van de workshop

We starten met een korte kennismaking en gaan samen op pad in het Zuid-Limburgse heuvelland om mooie en inspirerende natuur- en macro foto’s te maken. We lopen over paden met uiteenlopende flora en fauna. Er zijn veel stops en uitgebreide mogelijkheden om het kleine in de natuur te fotograferen.

We komen onderweg (indien geopend) in een natuurtuin met veel bloemenpracht en een schitterend uitzicht. Elke macrofotograaf kan hier zijn/haar hart ophalen! We nemen hier ook een rustpauze om onder het genot van koffie of thee van het uitzicht te genieten.

Tijdens de stops krijg je uitleg over goed/anders kijken naar de kleine landschappen, goed belichten, focussen en, natuurlijk, over de compositie. Het geleerde breng je meteen in praktijk. We zullen werken met speciale fototechnieken en gebruiken veel creativiteit.

We vervolgen ons pad door het afwisselende en heuvelachtige landschap, langs beekjes, door weiden en bossen. Aan het eind keren we terug op ons startpunt en kijken we samen terug op deze boeiende dag. Als je deze inspirerende workshop hebt gehad, zul je al snel aansprekende en sfeervolle beelden kan maken.

Deze workshop geeft je

 • Vele praktische oefeningen, adviezen en inspirerende voorbeelden;
 • Kennis van een goede en sterke compositie, in de praktijk geoefend;
 • Kennis van de speciale tips en tricks in macrofotografie;
 • Gevoel hoe creëer je de sfeer in een macro foto;
 • Persoonlijke begeleiding door twee ervaren fotografen en uitgebreide mogelijkheid om vragen te stellen;
 • Waardevol feedback op je foto’s tijdens de workshop.

Welke fotoapparatuur heb je nodig?

Tijdens de workshop fotografeer je met je eigen digitale camera (DSLR), liefst met een macro objectief of lens met macrostand. Neem ook tussenringen of macro voorzetlens en een externe flitser mee. Om haarscherpe foto’s te maken heb je bijna altijd een statief, stabilisatiezak en eventueel draadontspanner nodig. Vergeet niet je lege geheugenkaartjes en volle accu(s).

Praktische informatie

We gaan uiteenlopende landschappen fotograferen, met de nadruk op (macro) fotografie en niet op het wandelen. We lopen in geaccidenteerd terrein ongeveer 5+ kilometer, ook over onverharde paden. Breng dus stevige schoenen mee voor de wandeling en draag kleding die vies mag worden. De workshop is helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, beperkingen of een slechte conditie hebben.

We wandelen in de natuur, door bossen en weilanden en we komen geen horeca tegen. Onderweg maken we een stop om te lunchen, neem dus zeker iets te eten en te drinken mee.

We wandelen en fotograferen ongeveer vijf uren, soms loopt het programma uit. Houdt hier dus rekening mee. Aan het einde komen we terug op ons vertrekpunt. We zien terug op een boeiende en leerzame dag.

We zijn hoofdzakelijk buiten in de natuur en hopen op goed weer. Bij een voorspelling van slechte weersomstandigheden / extreme hitte kan de workshop datum worden verplaatst naar de reservedatum, deze is 1 week later. Hou hier in je agenda rekening mee. Je krijgt dan de avond voor de workshop via de mail bericht hierover.

Twee weken voor de workshop datum sturen we je alle praktische informatie: de exacte plaats en tijd waar we ons treffen, de routebeschrijving naar het ontmoetingspunt, de parkeermogelijkheden, ov-informatie, het aantal deelnemers en het dagprogramma.

Deze workshop geven we maar eenmaal per jaar. De kosten om aan deze workshop deel te nemen zijn €169,- incl. BTW per deelnemer, incl. koffie of thee bij ontvangst. Persoonlijke uitgaven en extra consumpties zijn niet inbegrepen.

Na de workshop krijg je

 • Vol portfolio met je eigen mooie en sfeervolle macro foto’s;
 • Gratis webinar over het bewerken van je landschapsfoto’s;
 • De mogelijkheid om je beste foto’s in te sturen voor plaatsing op onze fotogalerij en bespreken tijdens het webinar;
 • Korting van 15% op onze online workshop fotobewerking in Lightroom Classic.

Kortom

Deelnemers Maximaal 8
Duur Circa 5 uur
Tijdstip Datum voor 2024 volgt
Locatie Limburg
Te wandelen afstand 5+ km
Inclusief Koffie/thee bij ontvangst, digitale naslag
Benodigdheden Digitale camera (spiegelreflex) en objectieven, (eventueel) statief
Prijs €169,- (incl. BTW)

 

Wil je meegaan? Schrijf je dan in!

Via onze webwinkel kun je trouwens zien of er nog plek is en het cursusgeld veilig via iDeal betalen. Je ontvangt dan meteen een bevestiging voor je deelname. Vermeld onder bestelling opmerkingen het merk/type camera dat je gebruikt.

De workshop is trouwens ook leuk om iemand cadeau te geven! Vraag ons de cadeaubon.

Meer deelnemers of individuele workshop?

Ben je met een groep van 5 of meer personen? Wil je een workshop landschapsfotografie op maat voor meerdere deelnemers tegelijk aanvragen? Dan is het mogelijk om een workshop te houden op een dag die het beste uitkomt. Ook kunnen de de workshop qua inhoud meer specifiek afstemmen op de deelnemers. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil je de workshop individueel volgen? Dat kan natuurlijk ook. Informeer dan gerust naar de mogelijkheden.

 

RESERVEER*

* Je wordt doorverwezen naar de webshop waarin je de workshop per direct kunt reserveren en veilig betalen.

 

Landschapsfotografie in Limburg

Landschapsfotografie in Limburg

Als je het weidse van de natuur wilt vatten     

Artistieke landschapsfotografie

Artistieke landschapsfotografie

Als je landschappen als een schilderij wilt beschouwen

Macrofotografie in Limburg

Macrofotografie in Limburg

Als je de geheimen van de kleine in de natuur wilt ontdekken